Ramazan ayı başlıyor

Okuduğunuz haber
BELEDİYE'NİN FAALİYET RAPORUNDA HUKUKEN YANLIŞ YAPILMIŞTIR

Sedef ile yollar ayrıldı.

Anasayfa   /    Siyaset    /    Belediye'nin faaliyet raporunda hukuken yanlış yapılmıştır

Belediye'nin faaliyet raporunda hukuken yanlış yapılmıştır

 Çorum belediyesi CHP Meclis üyesi Avukat Ahmet Özdel, 08.04.2021 günü toplanan Çorum Belediye Meclisinin gündeminde iki temel konunun  tartışıldığını,  bunlardan birisi denetim raporunun görüşülmesi ve oylanması diğeri ise faaliyet raporunun görüşülmesi ve oylanması olduğunu belirterek,  bu iki hususun gereği gibi tartışılmadığı gibi hukuka uygun olarak görüşülmediğini ileri sürdü.

SİYASET      13 Nisan 2021 - 13:12     0

Belediye'nin faaliyet raporunda hukuken yanlış yapılmıştır


    

Konuyla ilgi Elvan Yılmaz'a konuşan Ahmet Özdel, daha öncede defalarca Çorum Belediye Meclis çalışmalarının hukuka 5393 sayılı Belediye Kanunu ve İlgili yönetmeliğe göre işlemediğini belirtmesine rağmen hukuk dışı tutum devam ettirildiğini dile getirdi.
Belediye Meclisi, yerel yasama organı, yerel parlamento niteliğinde olduğunu ifade eden Ahmet Özdel, " Bu nedenle yasa koyucu belediyelere çok büyük önem vermiştir. Ülkemizde belediye teşkilatlanması 1855 yıllarına kadar dayanır. Çorum da ilk belediye teşkilatı ise 1875 yılında kurulmuştur. Bu kent 1875 yılından bu yana belediye yönetimine sahiptir. Bu güne benzer bir belediye yapısı ise 1930’larda tüm ülkede oluşmaya başlamıştır. 20 Nisan 1924 yılında da ilimiz bir kent olmuş ve belediyemizde kent belediyesi statüsüne kavuşmuştur" dedi.
Özdel, demokrasinin bir kültür, eğitim ve anlayış meselesi olduğunu belediye meclisinde defalarca söylediğini dile getirerek, " Belediyeler halkın taleplerini, ihtiyaçlarını ve geleceği düşünerek karar almalıdır. Bu nedenle yapılan tartışmalar, beyanlar geçmişteki tutum ve kararları bilerek, bu günü değerlendirmeli ve geleceği yön vermelidir. Günü birlik kısır tartışmalarla ve yapılan haksızlıkların, hukuksuzlukların üstü kapatılarak bu günlere geldik. Açıklanan her hukuksuz ve haksızlığa karşı hakaret, saldırı ve fanatikçe alınan tutum ile kentin geleceği karartılmaktadır. 
    1994 yılından bu yana kenti yöneten bu anlayış geçmiş 26 yılın hesabını vermeden, açıklamasını yapmadan önümüzdeki yılları planlamasına olanak yoktur. Birkaç örnekle bunu açıklarsak;  mücavir alan sınırlarının belirlenmesi, kaçak ve imara aykırı yapılar konusunda tutum, imar planlarında durmadan yapılan değişiklikler aslında nasıl bir yanlışlığın döndüğünü göstermektedir. Fatih Caddesi, Gazi Caddesi, Yazı Çarşı, Bahabey Caddesinde yaşanan sorunlar kentin geleceğini karartmıştır. Tüm bu olumsuz tutumun sorumlusu, belediye başkanları ve ekibi ile sağlıklı tartışmaya olanak sağlamayan belediye meclisidir" ifadelerini kullandı.


BELEDİYE MECLİSİ FAALİYET RAPORUNU YENİDEN GÖRÜŞMEK ZORUNDADIR"

5393 Sayılı Belediye Kanunun 56. Maddesi faaliyet raporunun nasıl görüşüleceğinin, Faaliyet raporu Madde 56- da açıkce beyan edildiğini bildiren Ahmet Özdel sözlerinin devamında şunları ifade etti:
"Belediye başkanı, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 41 inci maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen biçimde; stratejik plân ve performans programına göre yürütülen faaliyetleri, belirlenmiş performans ölçütlerine göre hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerini ve belediye borçlarının durumunu açıklayan faaliyet raporunu hazırlar. 
Faaliyet raporunda, bağlı kuruluş ve işletmeler ile belediye ortaklıklarına ilişkin söz konusu bilgi ve değerlendirmelere de yer verilir. Faaliyet raporu nisan ayı toplantısında belediye başkanı tarafından meclise sunulur. Raporun bir örneği İçişleri Bakanlığına gönderilir ve kamuoyuna da açıklanır.”

    Kanunun belirttiği şekilde 08 Nisan 2021 tarihli meclis toplantısında BELEDİYE MECLİSİNE BİR RAPOR SUNULMAMIŞTIR. Toplantı kayıtları, tutanak ve görüntüler incelendiğinde görülecektir ki ne bir sunum yapılmış, nede rapor konusunda bir açıklama yapılmamıştır. Bu haliyle okunmayan, sunumu yapılmayan bir raporun oylamasının yapılması da hukuken geçerli değildir. 
    Kaldı ki oylamanın da usulüne uygun yapılmadığı açıktır. Faaliyet raporu konusunda lehte ve aleyhte konuşma olmaması da Çorum Belediye Meclisi ve Çorum halkı için kabul edilir yanı bulunmamaktadır. 
    Bu haliyle Çorum Valisinin söz konusu gündem maddesini geri iade etmesi gerekir. Aksi halde faaliyet raporu ile ilgili gündem maddesinin iptali için idari yargıya dava açmak zorunluluğu doğacaktır."

AŞGIN MECLİSİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞIRMALIDIR


   "Belediyenin davalarla meşgul edilmemesi için yapılması gereken ise açıkça kanunlarda belirtilmiştir. Belediye Başkanı Çorum Belediye Meclisini olağanüstü toplantıya çağırılmalı, faaliyet raporu meclise sunmalı ve usulüne uygun oylama yapılmalıdır. Bunun aksi durumda faaliyet raporunun onaylanmadığı sonucu çıkar ki bu durumu İskilip İlçesinde yaşandığı gibi Belediye Başkanının başkanlıktan düşürülmesine dahi gider. 
   Yukarıda da belirttiğimiz gibi faaliyet raporu Belediye Yönetiminin bir yıllık icraatlarının denetlenmesinin bir yoludur. Kamuoyunun bu faaliyetlerden bilgi sahibi olmasını ve yapılan doğru yada yanlış icraatların görünmesi sağlar.  
   Akla, vicdana ve hukuka uygun olanı meclisin Nisan ayında olağanüstü toplanıp, yasanın kendisine verdiği sorumluluğu yerine getirmesi ve faaliyet raporunu görüşmesi gerekir. 
   Demokrasi kurallar rejimidir, ben yaptım oldu mantığı demokrasilerde kabul edilen bir tutum değildir. Hakkın, hukukun, şeffaflığın egemen olduğu bir belediye yönetimi istediğimiz için bunları talep ediyoruz. Her şey adalet için her şey Çorum halkı için."  


 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ