ÖZEL İDARE; ŞEHİTLERİMİZİN MEZARINA BAKIM YAPTI

Okuduğunuz haber
KILIÇ: “KRAL ÇIPLAK” DEDİ

VALİ ÇİFTÇİ İLE İL GENEL MECLİSİ ARASINDAKİ İPLER GERİLDİ

Anasayfa   /    SAĞLIK    /    KILIÇ: “KRAL ÇIPLAK” DEDİ

KILIÇ: “KRAL ÇIPLAK” DEDİ

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi, İnşaat Yüksek Mühendisi Özgür Kılıç, yaşamın kutsal, depremin ise siyaset üstü olduğunu söyledi.

SAĞLIK      04 Kasim 2020 - 16:30     0

KILIÇ: “KRAL ÇIPLAK” DEDİ

 

 

Kılıç, Türkiye’nin en önemli gündeminin deprem olduğunu belirterek, “Unutmayın doğal afetler kimsenin ırkını, dinini, dilini veya siyasi görüşünü seçerek insanları öldürmez” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası’nda bugün bir basın toplantısı düzenleyen Özgür Kılıç, “Burada toplanmamızın en büyük sebebi klasik nutuk atmak değildir. Üzülerek söylüyorum ki depremden bir hafta önce biz Mühendisler Odası olarak ‘Türkiye’nin en önemli gündemi depremdir’ diye bir demeç verdik. Ve aradan daha bir hafta geçmeden İzmir depremini gördük” diye konuştu.

Bu bir haftalık süreçte telefonlarının susmadığını anlatan Kılıç, arayanların merak ettikleri konunun ise “Binam sağlam mı” sorusu olduğunu ifade etti.

İnşaat Yüksek Mühendisi Özgür Kılıç, düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu:

“Şanlı ecdadımızın 500-600 sene önce yaptığı camiler, köprüler, su yolları, hanlar, hamamlar bütün afet olaylarına rağmen ayakta durabilirken, bilim ve teknolojinin bu kadar gelişmiş olduğu 21. yy.’da, insanlar uzayda yerleşim yerleri yapmayı düşünüyorken çok üzülerek söylüyorum bizim enkazların altından insanları ve canlıları kurtarmaya sevinmemiz kadar tirajı komik bir olay yoktur. Önemli olan o canlıyı oradan kurtarmak değil o yapıyı sağlam ayakta tutabilmektir.

Evet övünülecek bir kurtarma ekibimiz, AFAD’ımız var. Ne kadar gurur duysak azdır. Lakin AFAD’ın sadece görevi afetlerden insanların canını kurtarmak değil insanların o afetlerden korunmasını öğretmek olmalıdır.

Geçmiş yıllarda Çorum AFAD, Üniversite ve İnşaat Mühendisleri Odası olarak bu tür bilgilendirmeleri yapmak için bazı seminerler düzenledik. Bundan dolayı Çorum Valiliği’ne ve Hitit Üniversitemize şükranlarımızı sunarız. Lakin bunun daha sık yapılması gerekmektedir. Eminim ki Çorum’daki 100 kişiden 99’u bir afet durumunda toplanma alanlarını bilmemektedirler.

Ne yapacaklarını bilmemektedirler. Caddelerimizde bu kadar billboardlar varken bu billboardlarda bu afetlerde yapılacaklara dair hiçbir şey paylaşılmamaktadır. İnsanlar, bilgilendirilmemektedirler. Çağımızın hastalığı olan reklam ve maddiyat odaklı kullanılmaktadırlar. Bizce bu billboardlar daha çok halkın bilinçlendirilmesi için kullanılmalıdır.

Biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak imar affına karşı çıktığımızda çok eleştiri almış ve topa tutulmuştuk.

Şimdi soruyorum, ileride olabilecek bir depremde bu binalarda ölebilecek kişilerin sorumluları kimler olacaktır? Aynı şekilde TOKİ’lerle de karşı çıktığımızda çok eleştiri almıştık. Şu an görülüyor ki TOKİ’lerin çoğu ya heyelan, ya deprem bölgelerinde ya taşkın bölgelerinde ya da çürük zeminlerde yapılmıştır. Olabilecek bir depremde veya bir afette bu binalardaki can kayıplarının sorumluları kimler olacaktır? İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalıdır.

Belki buradan söylediklerimiz kimi insan ve kurumları rahatsız edebilir. Lakin biz idareciler, yöneticiler ve halk önderlerinin görev ve sorumlulukları budur. Doğruları söylemek zorundayız. Hiçbir kurumumuz olabilecek bir depreme hazır değildir.

Çok net söylüyorum kral çıplaktır.

Konutlarımızla ilgili herhangi bir işlem yaptığımızda alım, satım, abonelik gibi mutlaka DASK yaptırmamız isteniyor. DASK’ta toplanan paraların mutlaka amacına göre kullanılması gerekmektedir. İşsizlik fonundaki gibi, biriken bu paralar vatandaşlarımızın binalarını güçlendirmek istediklerinde sıfır faizli kredi olarak sunulabilir. Bu fon illa bir deprem olması beklenip enkazlara yardım yapılmadan önce, binaların ayakta kalabilmesi için de kullanılmalıdır. 

Odamıza kayıtlı yaklaşık 500 İnşaat Mühendisi vardır. Resmi kurumlarla birlikte bu sayı 600’leri bulmaktadır. Eminim ki her bir meslektaşımız Çorum Valiliği’nin veya Çorum Belediyesi’nin yapacağı veya yapması gereken binaların sağlamlık kontrolünde hiçbir karşılık beklemeden göreve hazırdır.

Çorum’u yönetmekte olan resmi makamları göreve çağırıyorum. Gelin, Çorum’u Türkiye’de Pilot İl haline getirelim. Depremden sonra enkaz tespiti yapmayalım. Depremden önce yıkılacak olan binaların tespitini yapıp önlemlerini alalım. Çorum’daki kamu idarecileri ve siyasiler acilen elele verelim. Çorum’un afet eylem planlarını hazırlayıp Çorum’u deprem ve diğer afetlere hazır hale getirelim.

Acilen, Valilik bünyesinde Çevre Şehircilik Müdürlüğü, AFAD, Belediye, Hitit Üniversitesi, İnşaat Mühendisleri Odası olarak bir bilim kurulu kuralım. Bu kurul, ilimizdeki tüm binaların, resmi binaların özellikle hastane ve okulların acil olarak depreme karşı dayanıklılık testinin yapılmasına yardımcı olsun.

Yaşanan depremlerden gördüğümüz kadarıyla bina göçüklerinin çoğuna dükkan katlarındaki kolonların kesilmesi sebep olmuştur. Bu nedenle acil olarak şehrimizdeki tüm dükkanların bu kurul tarafından kolonlarının yerlerinde durup durmadığının tespitinin yapılması gerekir.

Şimdi soruyorum, aldığımız duyumlara dayanarak geçmiş yıllarda devletimiz tarafından tüm resmi dairelerden binalarının depreme karşı dayanıklılık testinin yapılması istenmişti. Ben eminim ki hiçbir binaya hiçbir resmi binaya, okula, hastaneye bu kontroller yapılmadı. Eğer yapıldıysa neden bizlerle paylaşılmadı? Varsa da lütfen bizlerle paylaşılsın. Her resmi kurumun giriş kapısına asılsın.

Tekrar söylüyorum. Altını çizerek söylüyorum. Resmi ve siyasi makamda bulunan görevlilerimiz, Sizlerin öncelikli görevi halkımızın can ve mal güvenliğini sağlamaktır.  Gelin, Çorum’da el ele omuz omuza verelim Çorum’u Türkiye’de örnek il yapalım. Biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak koşulsuz ve şartsız yapacağınız her organizasyonda destek vermeye bulunmaya hazırız.

Şunu da bildirmek isterim ki Çorum şanslı bir ildir. Yapılan bina stoklarımızın içinde mühendislik hizmeti almamış bina sayısı çok azdır. Denizden uzak olmamızdan dolayı betonlarımız kalitelidir. Çorum’un eğitim seviyesi yüksek olmasından dolayı geçmiş yıllardan beri Çorum’a hizmet veren ve genç meslektaşlarımızı yanlarında bir çırak gibi yetiştiren inşaat mühendisi büyüklerimiz vardır. Üniversite ve Bayındırlık başta olmak üzere çok sayıda özel beton ve çelik laboratuvarlarımız vardır.

Türkiye’ye örnek olan geçmiş yıllarda kendilerine görev edinen ve işini layıkıyla yapan inşaatları kontrol eden Çorum Belediyesi ve teknik personeli vardır. Çorum, Türkiye’de ve dünyada ses getirecek kalitede inşaat mühendisleri, inşaat ustaları ve müteahhitlere sahiptir. Bu nedenle Çorum genelinde yapılacak bir taramada eminim ki küçümsenmeyecek kadar çok binamız sağlam çıkacaktır. Bizim derdimiz, varsa içindeki çürükleri ayıklamaktır.

Her binamızın giriş kapısında deprem dayanıklılık testinin sonuçlarını görmek umuduyla yine yine yine yine biz diyoruz ki Türkiye’nin en önemli gündemi deprem.

Ve unutmayın, deprem öldürmez, binalar insanları öldürür.

Siz basın emekçilerinin en önemli görevi vatandaşın bilgilenmesini sağlayıp haklarını korumaktır. Bundan dolayı depremi gündemde tutmak, yapılanları yapılmayanları vatandaşa bildirmek sizlerin görevidir. Olabilecek bir depremden sonra hiçbir binamızın yıkılmadığı, hiçbir canımızı kaybetmediğimize dair haberleri yapmanız dileğimle.”

 

 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ