Okuduğunuz haber
YAĞ FİYATINA YÜZDE 20 ZAM DAHA YOLDA

HUZUREVİ TAŞINIYOR

Anasayfa   /    Ekonomi    /    YAĞ FİYATINA YÜZDE 20 ZAM DAHA YOLDA

YAĞ FİYATINA YÜZDE 20 ZAM DAHA YOLDA

Türkiye yağlı tohum ithalatına bağımlı hale gelince yağ fiyatları aldı başını gitti. "Uzun yıllar bu ülkede 5 litre yağ fiyatı 25 lirayı geçmedi, bugün 75 liraya kadar geldik" diyen Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Büyükhelvacıgil, ham yağın ton fiyatının 10 bin liraya yükseldiğini belirterek, raflardaki yağ fiyatlarının yüzde 20 daha zamlanmasını beklediğini söyledi.

EKONOMİ      14 Ocak 2021 - 13:10     0

YAĞ FİYATINA YÜZDE 20 ZAM DAHA YOLDA

 

Zam sağanağı halkın alım gücünü dibe vurdururken, son günlerde en dikkat çekici fiyat artışı yağda görüldü. 5 litrelik ayçicek yağının fiyatı 90 liraya dayandı. 2020’nin Şubat ayında 35 liradan satılan 5 litrelik ayçiçek yağı yüzde 140'lık artışla aralık ayında 85 lira oldu.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, yağ fiyatlarındaki artışın çözümünün yerli üretimin artırılmasından geçtiğini söyledi.

'FİYAT ARTIŞI ÜRKÜTÜCÜ'

Büyükhelvacıgil, sektöre yönelik 2020 yılı değerlendirmesi ve 2021'deki öngörülerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin en çok ithal ettiği ürünler arasında yağlı tohumların yer aldığına dikkat çekti. Ayçiçek rekoltesinde düşüş yaşandığını, 2,5-3 milyon ton ihtiyaç bulunmasına rağmen 2019'da 1 milyon 330 bin ton üretim yapıldığını vurgulayan Büyükhelvacıgil, şu değerlendirmede bulundu: 

"Bu ürünün eksikliği problem olmaya devam ediyor. Geçen yıl çekirdek fiyatları ton başına 5 bin 400 liraya kadar geldi, ham yağın fiyatı da ton başına 10 bin lira sınırını aştı. Rusya ve Ukrayna gibi üreticilerde de kuraklık sebebiyle yüzde 20-25 civarında üretim düşüşü yaşandı. Ham yağın ton fiyatı 700 dolar civarındayken bugün itibarıyla 1325 dolar seviyesine geldi. Bunlar ürkütücü. O da bugün verdiği fiyatlar, yarın ne olacağını bilmiyorum. Benim öngörüm artabileceği yönünde. 

RAF FİYATINDA YÜZDE 20 ARTIŞ DAHA OLABİLİR

Dünyada emtia fiyatlarının yükselmesi, sektörün dışında yaşanan süreçle tüketiciye yansımış oldu. Uzun yıllar bu ülkede 5 litre yağ fiyatı 25 lirayı geçmedi, bugün geldiğimiz noktada 75 liraya kadar geldik. Bugün ham yağın 10 bin lirası olması da rafa yansımadı. O da bir müddet sonra rafa yansıyabilir. Dolayısıyla bir yüzde 20'ye varan artış daha olabilir diye öngörüyorum. Önemli olan malı bulabiliyor olmamız. Ürün yoksa fiyatını bile konuşmanızın anlamı olmaz zaten.

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ