Cıplak, Uzman Eğitim Kurumları’nı ziyaret etti

Okuduğunuz haber
127 YILDIR ZAMANI GÖSTERİYOR

Ceylan: “Çorum tüm renkleriyle bizim”

Anasayfa   /    Gündem    /    127 yıldır zamanı gösteriyor

127 yıldır zamanı gösteriyor

-Çorum’da Osmanlı Padişahı 2’nci Abdülhamit’in Muhafız Birliği Komutanı Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından yaptırılan saat kulesi, 127 yıldır zamanı gösteriyor.

GÜNDEM      17 Haziran 2021 - 21:44     0

127 yıldır zamanı gösteriyor

 

 

 Gazi Caddesi’nde Osmanlı Padişahı 2’nci Abdülhamit’in Muhafız Birliği Komutanı Çorumlu Beşiktaş Muhafızı Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından 1894 yılında yaptırılan saat kulesi, mimari özellikleriyle öne çıkıyor.

Şehrin en önemli sembollerinden olan, Saat kulesi sarı kumtaşından sekiz köşeli 5.3 metre çapında ki tabanın üzerinde 27.5 metre yüksekliğinde, minare şeklinde inşa edilmiştir.

Her köşe 2.1 metre uzunluğunda olan kulenin yapım tarihi 1894'tür. Asıl kulenin gövdesi ise 24 köşelidir. Gövde çapı 3.9 metre olup, kule merdiveni 84 basamaklıdır.

Kente gelen yerli ve yabancı turistlerinde ilgisi çeken saat kulesi, yıllardır caddeden geçenlere zamanı gösteriyor, vatandaşlar ve esnaf saatlerini kuleye bakarak ayarlıyor.

Beşiktaş Muhafızı Yedi Sekiz Hasan Paşa’nın katkılarıyla yaptırılan saat kulesinin saat katranı Osmanlı Sarayı’nın baş saatçisi Mustafa Şemî tarafından yapıldı.

Mustafa Şemi, 1850’lerden 1900’lerin başına kadarki dönemde yaşayan saat dâhisi olarak tanınıyor. Günümüzde de dünyada tüm saatçilerin piri sayılan Mustafa Şemi, ünlü saat markalarının da ustası olarak biliniyor.

Saat Kulesi’nin 218 kilogram ağırlında bir ‘ağırlık topu’ bulunuyor. Ayrıca saatin saat başında vurmasını sağlayan çan topu yer alıyor. Çan topunun ağırlığı ise 105 kilogram.

BAKIMINI BELEDİYE YAPIYOR

Çorum’un simgesi haline gelen kulesi zaman zaman periyodik bakımlardan geçiriliyor. 127 zaman göstericinin bakımını Çorum belediyesi yapıyor.

Belediye Başkanı  Halil İbrahim Aşgın,Osmanlı Padişahı 2’nci Abdülhamit’in Muhafız Birliği Komutanı aynı zamanda Çorumlu olan Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından yaptırılan saat kulesinin  Çorumla özdeştiğini belirterek,  “Belediye olarak saat kulemizin onarımını ve her türlü bakımını yapıyoruz. Bize emanet edilen bu eseri dimdik ayakta tutacağız” dedi.

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ