İskilip'te ki olayda cinayet şüphesi

Okuduğunuz haber
ÇORUM'DA TARIM ARAZİLERİ YOK OLUYOR

Anne engelli oğlunu kaleden attı iddiası

Anasayfa   /    Ekonomi    /    Çorum'da tarım arazileri yok oluyor

Çorum'da tarım arazileri yok oluyor

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Türkiye’de tarımsal üretimde ciddi sıkıntıların yaşandığını belirterek, “Ne yazık ki tarım alanlarımızı korumakta zorlanıyoruz. Çorum’da 621 bin hektar tarım arazisi, 2021 yılında 550 bin hektara düşmüş durumda. İl Toprak Koruma Kurulu ve merkezi idare bu konuda daha duyarlı olmalı” dedi.

EKONOMİ      22 Mayis 2021 - 13:24     0

Çorum'da tarım arazileri yok oluyor

 

 

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Türkiye’de tarımsal üretimde ciddi sıkıntıların yaşandığını söyledi.

Pandemi sürecinde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tarımsal üretimin öneminin bir kez daha görüldüğünü kaydeden Suiçmez, “Dengeli gıda üretimi ve tüketimi hepimiz için gerekli” dedi.

Dün Çorum’a gelerek ZMO İl Temsilciliği’nde bir basın toplantısı düzenleyen Suiçmez, pandemi döneminde ABD ve AB ülkelerinin çiftçilere ek destekler verdiğini ancak Türkiye’de maalesef çiftçilerin bu desteklerden mahrum bırakıldığını dile getirdi.

Çiftçinin bu süreçte mutlaka üretmesi gerektiğini ancak Türkiye’de bunun tam tersi bir durumun yaşandığını belirten Suiçmez, “Ne yazık ki tarım alanlarımızı korumakta zorlanıyoruz. Çorum’da 621 bin hektar olan tarım arazisi, 2021 yılında 550 bin hektara düşmüş durumda. İl Toprak Koruma Kurulu ve merkezi idare bu konuda daha duyarlı olmalı. Toprağın yanlış kullanımı noktasında Odamız davalar açıyor. Ancak biçim amacımız idareyle karşılıklı davalaşmak değil. Amacımız toprağın korunarak sürekli üretime devam edilmesidir” dedi.

“GENÇLER TARIMDAN KOPTU”

Türkiye’nin buğdayda kendi kendine yeten bir ülkeyken bu sene üretimde ciddi düşüşler yaşandığını, yine Ayçiçek ve yağlı tohumlarda da düşüş yaşandığını anlatan Suiçmez, Türk çiftçisinin dünya çiftçileriyle rekabet eder hale gelmesi gerektiğini söyledi. Bunun için desteklemelerin yeterli ve zamanında ödenmesi gerektiğini belirten Suiçmez, Türkiye’de bunun tam tersi bir durum yaşandığını kaydetti.

Çorum’da Ziraat Odası’na kayıtlı 39 bin çiftçi bulunduğunu ve bu çiftçilerin yaş ortalamasının 59 olduğunu ifade eden Suiçmez, “Ne yazık ki gençlerimiz artık tarımdan kopmuş durumda. 150 dekar araziye sahip çiftçi sayısı ise 3 binlerde. Bu rakamlar, Çorum’da küçük aile işletmelerinin yaygın olduğunu gösteriyor” dedi.

Çiftçilerin borçlarını borçla döndürdüğünü ancak bu çarkın daha fazla dönemeyeceğini söyleyen Suiçmez, çiftçilerin borçlarının yapılandırılmasına yönelik düzenlemenin dahi yetersiz olduğunu bildirdi.

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ