EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 3 BİN 500 TL OLACAK

Okuduğunuz haber
KPSS SORULARINDA ŞAİBE İDDİASI

ERDOĞAN’DAN KPSS SORULARINA İLİŞKİN İNCELEME TALİMATI

Anasayfa   /    Eğitim    /    KPSS SORULARINDA ŞAİBE İDDİASI

KPSS SORULARINDA ŞAİBE İDDİASI

Yediiklim Yayınları'nın deneme kitaplarında sorulan onlarca sorunun 2022 KPSS sınavında sorulduğu iddia edildi. Sınava girenler sınavın iptalini talep etti. Siyasiler konuyla ilgili açıklama yaptı.

EĞİTİM      02 Agustos 2022 - 20:15     0

KPSS SORULARINDA ŞAİBE İDDİASI

 

ÖSYM tarafından 31 Temmuz Pazar günü iki oturum olarak gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) çıkan sorular tartışma yarattı.

Sabah saatlerinde yapılan genel kültür- genel yetenek oturumunda tarih, coğrafya ve Anayasa alanlarında adaylara yöneltilen soruların birçoğunun, Yediiklim Yayınları'nın deneme sınavlarında ve ders videolarında sorulan sorular olduğu iddia edildi.

Sınavın ardından binlerce kişi, KPSS 2022 sınavındaki 30’un üzerindeki sorunun deneme kitapçıklarındaki sorular ile birebir aynı olduğunu öne sürerek sınavın iptal edilmesini talep etti.

DENEME SINAVINDA ÇIKAN SORULAR KPSS’DE SORULDU

Deneme kitaplarından ve videolardan paylaşılan görsellere bakıldığında ise soruların hiç değiştirilmeden aynı şekilde KPSS'de sorulması dikkat çekti. Sınava giren adayların da yaptığı paylaşımlarda Yediiklim imzasını taşıyan deneme sınavı ile ilgili soruların KPSS'de sorulduğu, hatta şık seçeneklerinin bile birebir aynısı olduğu görülüyor.

‘BENİM TESPİT ETTİĞİM TARİH, COĞRAFYA VE VATANDAŞLIKTAN 10 SORU AYNI’

Söz konusu skandalın ardından sınava girenler CİMER’e şikâyet başvurusunda bulunurken, İngilizce öğretmeni olarak KPSS sınavına giren Serkan A. da Yediiklim yayınlarının deneme sınavlarında çıkan soruların KPSS’de aynı şık seçenekleriyle karşılarına geldiğini söyledi.

“Benim tespit ettiğim tarih, coğrafya ve vatandaşlıktan 10 soru aynı” diyen Serkan A., “Ben normalde Yediiklim yayınları ile hazırlanmıyorum ama sınavdan birkaç ay önce 5’li deneme setlerini almıştım. Oradaki bazı soruları sınavda şıkları bile değiştirilmeden karşımda görünce şoke oldum. İnsanlar bu sınavlara emek harcıyor, ter döküyor. Emeklerimize yazık. ÖSYM bir an önce açıklama yapmalı, sınav iptal edilmeli” dedi.

YEDİİKLİM YAYINCILIK: HANGİ SORULARI TUTTURDUK BAKIYORUZ

Öte yandan tartışmaların odağındaki Yediiklim Yayıncılık ise iddiaları reddetmedi. Telefon ile ulaştığımız Yediiklim Yayıncılıktan ismini vermeyen bir yetkili söz konusu iddialar için şunları söyledi:

“Bugün yarın kamuoyuna bir açıklama paylaşacağız. Şu an çıkan soruların değerlendirmesini yapıyoruz. Hangi soruları tutturduk, hangi soruları tutturmadık paylaşacağız.”

ÖSYM: AYNI SORU İDDİALARI ASILSIZ

ÖSYM, KPSS sınavındaki ‘aynı soru’ krizine ilişkin açıklama yaptı. Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “2022 KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı ile Eğitim Bilimleri Sınavı 31 Temmuz 2022 Pazar günü sabah ve öğleden sonra oturumlarında güvenli bir biçimde gerçekleştirilmiştir. Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, KPSS iddialarıyla ilgili partinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu bilgilendirdiğini söyledi. Killik, "Parti yetkilerine derhal ÖSYM ile görüşmeleri talimatı verildi. Olayın diğer muhatabı #Yediİklim yayınevi telefonlarımıza çıkmıyor Bu yapılan kimsenin yanına kar kalmayacak" dedi.

CHP’li KAYA: BU SORULAR HANGİ YANDAŞA VERİLDİ?

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya da KPSS sorularından 20 tanesinin yayınevinin kitapçığındaki sorularla aynı olduğunu belirterek, "20 sorunun 20'si de tıpatıp aynı çıktı. Bir yayınevi 20 sorunun 20'sinin de nasıl oluyor tutturuyor. KPSS'de kendi yandaşlarınıza soru çalarak veriyorsunuz. Yetkililerin derhal açıklama yapması lazım" dedi.

Kaya, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bu siyasal iktidarın yaptığı tüm sınavlar şaibeli sınavlar olmaya başladı. Bir yayın evinin soru kitapçığında 20 sorunun 20'si de tıpatıp aynı çıktı. Bu sınavda adaletsizlik yok mu? Bir yayınevi 20 sorunun 20'sinin de nasıl oluyor tutturuyor. Bu sınava giren tüm yurttaşlarımızın kaygısıdır. ÖSYM, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK soru kitapçığının çalınması konusunda şaibelidir. Şaibenin büyüğü de saraydadır. Daha önce 'FETÖ'nün elemanları sınav sorularını çaldı. Yandaşlarına verdi' dediniz. Ama şimdi FETÖ'de yok. Peki bu sorular nereden çıktı? Kime verildi? Hangi yandaşlara verildi?”

İYİ PARTİ: DERHAL SAVCILAR HAREKETE GEÇMELİ

İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem de KPSS sınavına dönük iddialara karşı derhal savcıların harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan Erdem, “KPSS soruları, #Yediiklim yayınevi deneme kitabı sorularıyla birebir aynı çıkmış! AKP’ye soruyorum; Kime, neyi peşkeş çekiyordunuz? FETÖ’den boşalan koltuklara hangi yapıyı kadrolaştırıyorsunuz? Buna hukuken suçüstü denir! Derhal savcılar harekete geçmeli! #kpssiptaledilsin” çağrısında bulundu.

AKŞENER: KPSS İLE İLGİLİ İDDİALARIN ŞAİBELİ AÇIKLAMALARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

İYİ Parti lideri Meral Akşener de KPSS iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Akşener, “Gençlerimizin emeğine sınavlarda ve mülakatlarda defalarca ihanet ettiniz” ifadelerine yer vererek şunları söyledi:

“Tekrarını kabul etmeyiz! Cumhuriyetimizin kazandırdığı eğitimde fırsat eşitliğini, vasatlığa terk etmeyiz! KPSS ile ilgili iddiaların ve 2 saatte yapılan şaibeli açıklamaların takipçisi olacağız.”

DAVUTOĞLU: ÖSYM YETKİLİLERİ DERHAL GÖREVDEN ALINMALI, SAVCILIK HAREKETE GEÇMELİ

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “İnsanların umutlarıyla oynamaya utanmadınız mı? KPSS sınavıyla ilgili ortaya atılan iddialar vahim ötesidir. ÖSYM yetkilileri derhal görevden alınmalı, savcılık harekete geçmelidir. İddialarda en ufak doğruluk payı ortaya konursa KPSS sınavı iptal edilmelidir” ifadelerine yer verdi.

KARAMOLLAOĞLU: GENÇLERİMİZİN EMEKLERİNİ KİMSEYE YEDİRMEYİZ

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu da KPSS iddialarına ilişkin sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

“İddialar vahim, bu iddialar karşısında ÖSYM başta olmak üzere yetkililerin takındıkları tavır daha da vahim! Sınavlardaki şaibeler konusunda sicili hiç de temiz olmayanlar bilsinler ki, biz gençlerimizin emeklerini kimseye yedirmeyiz. Meselenin takipçisi olacağız!”

BULDAN: SINAV İPTAL EDİLMELİ, SORUMLULAR HESAP VERMELİ

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da KPSS sorularına ilişkin şaibe iddialarına dair açıklama yaptı.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “KPSS skandalı liyakat düşmanı iktidarın gençlerin emeğini, çabasını yok saymasıdır” ifadelerine yer veren Buldan, “Tesadüf değil organize işlerle insanların gelecek umuduna saldırı var. Sınav iptal edilmeli, sorumlular hesap vermelidir. Bu skandalın takipçisi olacak, insanların emeklerini sonuna kadar savunacağız” dedi.

EĞİTİM-SEN: GERÇEKLER TÜM BOYUTLARIYLA AÇIKLANSIN

Eğitim Sen tarafından yapılan yazılı açıklamada, KPSS sınav sorularına ilişkin şaibenin ortadan kaldırılması için gerçeklerin tüm boyutlarıyla açıklanması çağrısında bulundu. KPSS soru kitapçığının tamamının yayınlanması ve KPSS’ye giren gençlerin hak kaybı yaşamasının engellenmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, “ÖSYM iddiaların asılsız olduğu yönünde bir paylaşım yapmışsa da iddiaların daha ciddi biçimde ele alınması gerekmektedir. Bu nedenle kamuoyunu ikna edici bir yöntem izlenmelidir. Siyasi iktidarın 'bizden olanlar ve olmayanlar' diye toplumu kutuplaştırdığı ve bunun da normalleştirilmek istendiği bir dönemde, bu ve benzeri iddialar, gençlerin ve öğrencilerimizin umutlarını ve yarına dair güvenlerini yok ediyor. Benzer skandalları protesto ettiği, gençlerimizin emeğine ve geleceğine sahip çıktığı için üyeleri yargılanan ve cezalar alan bir sendika olarak, bu süreci yakından takip edeceğimiz bilinmelidir” denildi.

 

 

 

 

 

 

 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ