Çorum, Tarım'da örnek il

Okuduğunuz haber
DEVA’DAN 'GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM' AÇIKLAMASI

İl Sağlık Müdürlüğü: 2 Milyon kişi tedavi edildi

Anasayfa   /    Siyaset    /    DEVA’dan 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' açıklaması

DEVA’dan 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' açıklaması

DEVA Partisi Çorum İl Başkan Yardımcısı Av. Halil Afşar'ın son dönemde ülkede gündemde olan, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” ile ilgili yaptığı basın açıklaması yaptı.

SİYASET      08 Subat 2021 - 13:49     0

DEVA’dan 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' açıklaması

 

 

Afşar açıklamasında, “Son dönemde ülkemizde DEVA Partimizin gündeme getirdiği, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” tartışması yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Başta tüm muhalefet partileri olmak üzere, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, gazeteciler, yazarlar, sendikalar giderek daha yüksek sesle mevcut Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin Türkiye’yi karşı karşıya bıraktığı sorunlara, çözüm getiremeyeceğini, kutuplaşmanın giderek artığını, siyasi ve sosyal bölünmenin derinleştiğini dile getirmektedirler” dedi.

“Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemiyle; otoriter ve tek adam yönetimi yönünde idare edebilirliği gittikçe zayıflayan, demokratik hayatı sıkboğaz eden, dolayısıyla demokrasiye, kazanılmış haklara gittikçe zarar veren bir yozlaşma yaşanmaktadır” diyen Afşar, “İktidarın tek elde toplanmasına bir tepki olarak ortaya çıkan kuvvetler ayrılığı ilkesi, iktidarın yozlaştırıcı olduğuna ilişkin tarihi tecrübeden beslenir. Ülkemizin daha farklı badireler yaşamadan bir an önce bu sistemden kurtulması gerekir.

Yapılacak Anayasa, ülke gerçekleriyle uyumlu, çoğulcu ve kapsayıcı bir paketle, başta olabildiğince fazla siyasi partiler olmak üzere, sivil toplumun tüm katmanlarını içine alacak geniş toplumsal mutabakatla gerçekleşmesi gereklidir. Bunun içinde davetimiz açık, şeffaf, sahici, ayakları yere basan, güven veren bir davet niteliği taşımalıdır. Mevcut sistemin yönetimde yaptığı telafisi zor tahribatla, uygulamalarla ilerde doğuracağı zararlarıyla, yeni parlamenter sistemin sağlayacağı yararlar açısından toplumun ezici bir çoğunluğu tarafından kabul görmeli, inanmalı, ikna olmalıdır açıklamalarında bulundu.

“Mevcut sistemin kayırmacı, siyasi nepotizm yapısında, kazananın her şeyi kazandığı, kaybedenin de her şeyi kaybettiği bilinmektedir. Toplum bu keyfi anlayışı iyi algılamalıdır. Yeterli demokratik denge ve denetim mekanizmalarına sahip olmayan, katılımcılığa ve çoğulculuğa yeteri ölçüde alan tanımayan, katı merkeziyetçi ve dışlayıcı anayasal düzenlerin olağan sonuçlarını yaşıyoruz” diyen Halil Afşar beklentileri şu şekilde açıkladı;

GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEMİNDEN BAŞLICA BEKLENTİLERİMİZ

1-Yasama Organı ;

TBMM eliyle yürütür. Yürütme Yasama Organına karşı sorumludur.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, millet iradesinin en yüksek oranda temsil edildiği, siyasal sistemin merkezinde yer alan ve yürütmeyi etkin şekilde denetleyen bir organ haline getirilmesi.

TBMM’nin yasama ve denetim faaliyetlerini uzlaşmacı ve çoğulcu yöntemlerle gerçekleştirmesi.

Kanun Hükmünde Kararname gibi TBMM’nin yasama yetkisinin devri anlamına gelen uygulamalara son verilmesi.

Sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların yasa yapma sürecine daha etkin biçimde katılımını sağlayacak uygulamaların olması.

2- Yürütme organı (Bakanlar Kurulu) Cumhurbaşkanı ve Bakanlar;

Hükümetin parlamentoya karşı siyasal sorumluluğundan dolayı güvenoyu ve gensoru gibi denetim mekanizmasına tabi olması.

Cumhurbaşkanının sembolik ve temsili yetkilere sahip olması, Yetki ve sorumlulukların Başbakan ve bakanlara ait olması.

Olağanüstü Hal Kararname’leriyle temel hak ve özgürlüklere getirilecek sınırlamaların, hakkın özüne dokunamayacağı esasının benimsenmesi.

3-Yargı ;

Güçlü denge ve denetimin olduğu, dış müdahalelere kapalı, evrensel demokrasi ve hukuk devleti standartlarına uygun, birey haklarına öncülük tanıyan ve sağlam güvenceler getiren Bağımsız Yargı.

Kuvvetler ayrılığı ilkesinin vazgeçilmez unsuru olan yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını tam olarak sağlanması

Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı bakımından son derece önemli olan yüksek yargı kurullarını, yargının demokratik meşruiyeti ve çoğulculuğu ilkeleri çerçevesinde yeniden tanzim edilmesi.

Anayasa Mahkemesinin demokratik meşruiyetinin güçlendirilmesi, Anayasa Mahkemesi kararlarının öngörüldüğü şekilde derhal uygulanmasının sağlanması.

SONUÇ OLARAK;

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemde;

-Millet iradesi esastır

-Yürütme meclise karşı sorumludur

-Vatandaşlar Anayasa güvencesinde eşit haklara sahiptir

-İdarede liyakat aranır

-Ülkemiz dünyada itibar görür

-Ülkenin kaderi tek mercinin iki dudağı arasında değildir

-Güçlü denge ve denetim asli unsurdur.

Parlamenter Sistem, ülkemizde uygulanabilirliği açısından demokratik hukuk devletinin en temel ilkesidir. Demokrasi ve Atılım Partisi olarak anayasayı, milletimizin “bir arada yaşama ilkeleri” olarak görmekteyiz.DEVA Partisi Çorum İl Teşkilatı olarak sizleri Ülkemizin geleceğini birlikte inşa etmeye davet ediyoruz."

 

 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ